Hur ska allergi mot husdammkvalster diagnostiseras?

Ett effektivt test för att bekräfta eller utesluta allergi är ett hudpricktest som utförs av en läkare. Renade extrakt av inhalerade allergener används under testet. Exemplen inkluderar: allergener av husdammskvalster, djurmjäll, svampar och pollen. Medicinsk historia, som gör det möjligt att bestämma omständigheterna och förvärringen av de allergiska symtomen, bör bli en ledtråd för att utföra testet. Även om sensibilisering för hushållsdamm förekommer året runt, är dess exacerbation en diagnostisk premiss. Det manifesterar sig på morgonen och på natten, oftast på hösten och vintern (när lägenheter värms upp). Vidare kan välbefinnandet försämras vid städning, tömning av dammsugaren eller vistas på vinden, källaren eller i ett gammalt hus. Tillståndet förbättras dock när man vistas borta från hemmet. De vanligaste symtomen inkluderar rinnande näsa, ont i halsen, torr paroxysmal hosta, tillsammans med hudskador.

Mer information Mer information

Störande symtom

Symtom utvecklas som ett resultat av inandning av allergener av en sensibiliserad person. Vattnig sekretion, nästäppa (upplevs som en känsla av täppt näsa), klåda och nysningar uppträder inom några minuter efter kontakten med allergen. Det finns också risk för akut och kronisk bihåleinflammation. Förvärring av symtom beror på de individuella egenskaperna hos allergiker samt koncentrationen av allergener i hemmet.


Allvarliga fall av kronisk allergisk rinit kan leda till sömnstörningar och minskad daglig fysisk aktivitet och orsaka koncentrationssvårigheter under inlärning och på jobbet.

Mer information Mer information
Testy alergiczne - zdjęcie
Kobieta z chusteczką - zdjęcie

Varför förebyggande är så viktigt

Det finns ett nära samband mellan förekomst av allergener i hushållsdamm och utveckling av sensibilisering och bronkialastma. Exponering för höga koncentrationer av husdammkvalsterallergener leder till en ökning av bronkial hyperreaktivitet och det är associerat med ett allvarligare allergiförlopp, större användning av läkemedel och till och med behovet av sjukhusvistelse under exacerbationer av sjukdomen. Det avslöjades att det finns ett linjärt samband.

Mellan risken att utveckla astma och koncentrationen av det primära allergenet Dermatophagoides pteronyssinus (Der p1) i hushållsdamm - risken fördubblas varje fördubbling av koncentrationen av Der p1 i ett koncentrationsområde på 0,7 till 50 mg per 1 gram damm.

En viktig del av förebyggande och behandling av allergiska sjukdomar, inklusive astma, är att eliminera allergener från miljön. Effektiva förebyggande insatser kan lindra symtomen och minska risken för exacerbationer. Det visades också att eliminering av allergener kan skydda personer med atopiska symtom mot utveckling av allergiska sjukdomar, lindrar symtomen, minskar användningen av läkemedel mot allergi och framför allt förbättrar livskvaliteten för sensibiliserade personer.

Mer information Mer information

Hur lindrar man symptom på allergi?

För att begränsa sin kontakt med allergener gör personer som är allergiska mot damm sig av med mattor, gardiner och andra föremål som samlar damm från sina hem. Traditionell, även daglig städning skyddar inte allergiker från kontakt med damm och dessutom börjar dammpartiklar sväva i luften under städningen vilket kan förvärra tillståndet.

Som en del av förebyggande åtgärder beordrar vissa läkare ofta att undvika kontakt med allergener. Effektiva förebyggande åtgärder, som vidtogs tidigt, kan bidra till att minska förekomsten av allergi och om symtom uppstår kan sjukdomen ta en mild form.

Att minska koncentrationen av allergener i hushållet till en säker nivå kan förbättra välbefinnandet och avsevärt förbättra livskvaliteten för personer som är allergiska mot hushållsdamm.

Mer information Mer information
chora dziewczyna - zdjęcie

Hur man skiljer en allergi från en förkylning

En året runt närvaro av sensibiliseringssymtom på grund av konstant exponering för hushållsallergener är ett typiskt tecken på allergisk rinit. För att skilja denna typ av allergi från en vanlig förkylning orsakad av virusinfektion, bör uppmärksamheten fokuseras på symtomens varaktighet. Viral rinit varar vanligtvis i 10 dagar.

Vanliga frågor

Är sammansättningen av Allergoff® Spray säker? Kan den användas i rum där det finns små barn?

Ja absolut. Dessutom kan minskning av allergener i miljön där det finns ett litet barn skydda det mot allergi, särskilt om det är genetiskt disponerat för det (om föräldrar lider av allergi).

Hur är det möjligt att en enda användning av Allergoff® Spray räcker i ett halvt år?

Preparatet tränger djupt in i området som sprayas tack vare innovativ polymermikrokapslingsteknologi (Slow Release™ Technology) som säkerställer en gradvis och kontrollerad frisättning av kapselinnehållet. Kapselskal frigör långsamt aktiva substanser på ett kontrollerat sätt.

Vad är sambandet mellan dammsugning och Allergoff® Spray?

Sensibiliserande partiklar är mindre än nätfilter från traditionella dammsugare och de släpps ut i luften under dammsugning. Allergoff® resulterar i att dammpartiklar smälter samman till större, icke-flyktiga partiklar som kan dammsugas. Det är mycket viktigt att avstå från att dammsuga i 3 dagar efter sprayning för att produkten ska kunna penetrera skyddad yta.

Är sprayformen säker? Kan Allergoff® Spray orsaka sensibilisering?

Allergoff® Spray är en säker produkt – den testades under toxikologiska tester och fick en positiv klinisk bedömning.

Är Allergoff® säkert för djur?

Ja. Dessutom, om ett husdjur lider av allergi kan användningen av Allergoff®, t.ex. spraya det på hundens sängkläder, påverka dess tillstånd positivt.